Jakten på det perfekta utseendet

Tack vare digitala retuscherare kan vi alla idag se perfekta ut. Från att bleka tänderna, sudda ut rynkor eller zappa bort en finne till att korrigera kroppen till att bli smalare, längre,  med större bröst och så vidare i all oändlighet.

På Facebook och Instagram ser plötsligt alla likadana ut, som att en armé av felfria kloner intagit webben. Sanningen är den att vi lever i en tid där skönhetsfläckar är skam och retuschering är kung.

För en del är det mest ett kul tidsfördriv att leka med appar, medan andra blir mer eller mindre beroende och sällan lägger upp en bild av sig själv utan att först ha suddat, lyft, kapat och duttat för den rätta looken. Den bilden man vill att andra ska ha av en själv.

Strävan efter det perfekta gäller både kändisar, bloggare och helt vanliga människor. Förr var det kändisar som var så där otroligt snygga i glossiga magasin. Retuscherade in i minsta detalj. Numera kan även vi vanliga människor fixa till våra bilder hur lätt som helst via olika appar.

Och så länge man tar det som en kul grej ibland är det harmlöst, men när man tar det steget längre och börjar jämföra sig med dessa tillfixade bilder är det dags att börja ringa i varningsklockorna.

Nu tror vi att de flesta faktiskt har koll på verklighet och den tillfixade versionen av verkligheten. För visst är det kul att mixtra med sitt utseende via appar. Att byta ögonfärg, smink, kolla hur knasiga tänderna ser ut när de är sådär kritvita som Ross i Vänner.

Därför har vi listat ett gäng appar där du kan leka med dina selfies och göra en makeover utan att varken behöva använda skalpell, sprutor eller annat. Frossa i hur man plockar bort en där envisa finnen som dök upp på hakan i en övrigt fin bild.

Lär dig att trolla bort oönskade personer och detaljer i bakgrunden på dina bilder. Testa vilken färg på läppstift du passar bäst i utan att behöva måla om tusen gånger.

Här nedan följer en lista med de bästa apparna för retuschering du enkelt gör själv

Makeup Genius

L’Oreals app där du kan testa smink utan att egentligen sminka dig. Från hela looker till att prova olika läppstiftsfärger, eller kanske den där ögonskuggan du är nyfiken på. Allt går i den här roliga appen. Gillar du resultatet är det bara att dela med dig av bilden.

Gratis

Healing Brush

Fixar finnar och andra små eländen i ett nafs.

Gratis

Visage Lab

Gör tänderna vitare, jämna ut hudtonen, matta ner en blänkande panna, förstärk fäger, sudda bort rynkor med mera. Enkel att använda.

Gratis

Visage Lab PRO- face beauty editor

Lite mer avancerad än gratisversionen.

19 kr

Facetune

Förändra med hjälp av ljussättning och andra finesser. Enligt användare är den som photoshop fast mycket enklare att använda.

39 kr

Pixtr

Ge dig själv en makeover för några tior. Tar bort fläckar, jämnar ut hudtonen, bleker tänderna, tar bort blankhet med mera.

29 kr

Perfect 365

Utlovar modellutseende på dina selfies. Ändra sminkning, ögonfärg, ögonfransar, ta bort blemmor, jämna ut huden. Det går att leka i all oändlighet i denna roliga app.

Gratis

Photo Makeover

Den här appen är mer till för att förändra ditt ansikte än att trixa med makeup och liknande. Här kan du göra ögonen större, ändra munnens form, se knasig ut, se snygg ut, se ut djurisk ut osv.

9 kr

Pimple Remover HD

Ta bort finnar, fräknar, fläckar och annat du vill testa att sudda bort.

9 kr

Creamcam

Gör dig filmstjärnesnygg i ett nafs. Ett filter mjukar upp, ger lyster och annat utan att manuellt behöva pilla med bilden.

Gratis

Easy eraser

Du kanske är nöjd med dig själv på en bild din kompis avskyr? Plocka bort henne med denna smarta app och använd det du är nöjd med. Eller ta bort annat från bilden du helt enkelt inte tycker platsar där.

Gratis

Background eraser

Ibland vill man frilägga sina bilder för att knåpa ihop ett collage eller kanske klippa in sig själv i en annan bakgrund. Ingen snyggifierings-app egentligen men ibland kan ju bakgrunden vara nog så taskig så den får vara med på vår lista ändå.

Gratis

 

Louise Flinck
Publicerad: 3 augusti 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp