Hitta rätt på färgskalan

För att skapa en snygg makeup är det jätteviktigt att känna till valet av färger. Det är först när du funnit rätt nyanser och den rätta färgskalan du kan skapa vackra sminkningar.

Hur hittar man rätt färg?
Titta i din garderob och fundera över vilka färger du klär i och som du fått mest smickrande komplimanger för. Gör en översikt, består din klädkammare utav varma eller kall färger? Välj färger till din makeup som du tycker om så länge undertonen är den rätta. Är du osäker på din färgskala? Studera ditt ansikte (läppar, ögon och hud) i dagsljus.
makeup_Stor2
Varma och kalla färger?

Färger som brukar benämnas som varma har oftast en gul underton. Nyanser som går i orange, brunt, olivgrönt och senap. Sedan finns det ett antal färger med gul underton som inte är lika lätta att bedöma, exempelvis nyanser åt det röda, bruna, lila och blå hållet.

Kalla färger har en blå underton. Färgnyanser som isblått, citrongul, svart, ceriserosa med flera. Men precis som i varma nyanser finns det flera toner i de kalla färgerna som är snarlika de varma färgerna. Tre svårbestämda varianter är rosa, turkos och blå.

Är din hudton varm eller kall?
Det kan vara svårt att avgöra färgen på hudtonen. Mörka partier i ansiktet går ofta mot rosa och där gör många misstaget att de utgår från att de har kalla färger vilket är fel. Titta på partier i ansiktet där du inte är röd och avgör efter det vilken underton din makeup bör ha. Färgnyanser på fondation, concealer och puder tillhör de oftast den varma färgskalan som går i nyanserna gul och gyllene.

Redaktionen
Publicerad: 28 december 2020
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp