Höststäda din sminklåda

Smink och hudvårdsprodukter är oftast inte märkta med ett bäst-före-datum. Du får själv hålla koll på när förpackningen öppnades. improveme.se ger dig några goda råd på vägen till en fräsch necessär.

Foundations varierar i hållbarhetstid. Om din foundation är vattenbaserad håller den drygt ett år, medan en oljebaserad foundation har en något längre överlevnadstid på 18 månader.

Concealers
håller 12-18 månader.

Rouge och bronzers
i puder- eller kakform har en livslängd på cirka två år. Samma sak gäller för ansiktspuder.

Mascara används ofta alldeles för länge. Efter att tuben har öppnats ska den användas i max tre till fyra månader. Mascaror samlar snabbt på sig bakterier och eftersom ögat är känsligt gör du bäst i att byta ut dem med jämna mellanrum. Om du har haft en ögoninfektion ska du byta till en ny mascara på en gång. Detta gäller även flytande eyeliner.

Läppstift är en produkt med rätt lång hållbarhetstid. Mellan ett till tre år kan du använda ditt favoritstift. Om du känner dig osäker på om ditt läppstift fortfarande går att använda; lukta på det. Doftar det konstigt är det med största sannolikhet härsknat och bör inte användas. Läppglans har en något kortare hållbarhetstid, men även med dessa kan du lukta dig till huruvida det är dags för soptunnan eller inte.

Kajalpennor, läppennor och ögonskuggor håller också länge. Pennorna ska du dock se till att vässa lite då och då. Räkna med att göra dig av med pennor och skuggor efter cirka tre år.

Krämbaserade produkter, så som krämskuggor
och krämrouge har kortare livstid än vad torra produkter har. Dessa bör du byta ut efter 12-18 månader.

Parfymer är känsliga för värme och ljus. Om du förvarar dina dofter i originalförpackningen på ett mörkt och svalt ställe kan de dock bibehålla sin väldoft upp emot tre år.

Redaktionen
Publicerad: 19 september 2017
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp