Ta hand om dina sommarnaglar på bästa sätt

Tillhör du skaran tjejer som drar ner på styling och fix under semestertider? Visst kan det vara en bra tid att låta hy och hår vila från diverse makeup- och stylingprodukter. Däremot finns det en baksida med att ignorera händerna för länge.

När det kommer till naglar så är det ju så passande med snygg manikyr till sommarbruna händer. De växer dessutom fortare på sommaren så det går ganska fort att få till önskad längd. Men för att hålla dem i trim gäller det att vårda, smörja och vara snäll mot händerna.

Om naglarna utsätts för mycket vatten, kanske genom många bad, kan balansen mellan fukten i nageln och vattnet utanför rubbas. Naglarna suger då upp mer vatten vilket gör att de mjukas upp och sväller. När vattnet avdunstar blir nageln skör då bindningen mellan nagelcellerna förstörs. Detta resulterar i att nageln lätt skivar sig.

vardande
Det finns en rad olika märken som har vårdande produkter för dina naglar. Depends O2-serie är en av de senaste.

Själva nageln består av en nagelplatta i tre lager. Det översta är det hårdaste och de undre mjukare. Man kan tydligt se när en nagel skivar sig att det är det översta, hårda, lagret som försvinner. Med ett lager borta blir naglarna tunnare och skörare vilket leder till en ond cirkel där de skivar sig ännu mer.

För att ta hand om dina semesternaglar är det bra om du smörjer in dem med nagelolja, gärna två gånger om dagen. Då balanserar du fukten och skyddar nagelplattan. Diskhandskar kan kännas bökigt men när man väl vant sig är de ett jättebra skydd för naglarna. Plus att du slipper ta i äckliga matrester. Win-win helst enkelt.

Ett skyddande nagellack är också bra för då sliter man på lacket istället för på själva nageln. Under just sommaren lockar färger som till exempel turkost. Det är supersnyggt, men kan också bli superfult när lacket tas bort för just gröna nyanser kan göra naglarna gula. Så glöm inte underlack!

Fakta

  • En fingernagel växer cirka 0,1 millimeter om dagen och är alltså helt utbytt inom tre till sex månader. En huvudregel är att ju längre den yttersta fingerleden är, desto snabbare växer nageln. Pekfingrets växer därför snabbt, medan tumnageln växer långsammast. Allra snabbast växer de dessutom på din dominanta hand.
  • Tånaglarna tar längre tid på sig att växa. Där kan det ta upp till ett och ett halvt år för en nagel som har fallit av att ersättas av en ny.
Louise Flinck
Publicerad: 8 juni 2015

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige