Därför älskar vi svart

Emellanåt dyker det upp rapporter om att nu är det någon färg som är ”det nya svarta”. Oftast är det grått eller brunt som försöker slåss om platsen som den populäraste färgen av dem alla. Men nej, svart är alltid svart och ingen färg kommer ta över dess plats på modetoppen.

blackwoman

Det finns folk som tycker det är trist med svart. Vi som älskar denna färg har svårt att förstå det. Hur kan svart vara trist? Inte för att man behöver en anledning att bära svart, men vi har ändå listat 12 självklara orsaker till varför svart är den mest älskade färgen.

ALLA passar i svart. Undertecknad har hittills inte träffat någon som inte passar i den mörkaste av färgerna.

Svart ser genomtänkt ut. Oavsett om du bara drar fram första bästa svarta topp och dito brallor så ser det ändå ut som om du tänkt till när du kombinerat dagens outfit.

skinnpaj
En svart skinnpaj kommer aldrig att bli omodern.

Man syns i svart. För visst ser tjejen i helsvart mer intressant och cool ut än hennes kompis som har rosa och beige på sig? Undantaget är på modetillställningar där ALLA har svart. Då är det svårt att synas i mängden.

Svart är den intelligentaste färgen. I en undersökning kom det fram att svart är den färg som förknippas mest med intelligens.

Finns svart behöver man inte annat. Om man ser en snygg svart topp eller klänning i butiken, hur ofta frågar man då om den här finns i fler färger? Till skillnad från den där i beige eller rostfärgat.

Svart slankar. Om det nu är av intresse att se smalare ut så är svart den färgen som förminskar och smickrar figuren mest.

lennykravitz
Mer rockstjärna än så här blir man inte.

Den ultimata rockfärgen. Det är ingen slump att svart är den rockigaste färgen. Både män och kvinnor passar i den. Man får en annan attityd av svart än låt säga, ljusblått. Tänk er Lenny Kravitz i mintgrönt. Nej!

Allt passar till svart. Om man nu inte vill köra på helsvart från topp till tå så går det att kombinera precis varenda färg på skalan med den svarta.

Fläckar syns inte på svart. Du kan spilla både kaffe och ketchup utan att behöva gå hem och byta om inför mötet. Okej, tandkräm syns, men det är ju enkelt att ta bort till skillnad från det där andra.

blackleatherselfie
Modebloggare älskar svart.

Det är visst en färg. Den som säger att svart inte är en färg har fel. Det är dessutom mer än en färg. Det är en livsstil.

Svart är alltid modernt. Andra färger kan komma och gå i modebilden, men svart består. Alltid.

Och så den bästa anledningen till att bära svart. För att jag gillar det!

 

Louise Flinck
Publicerad: 28 september 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp