De 4 största hälsotrenderna just nu

Det är idag viktigare än någonsin att konsumera medvetet. Enligt Hälsobarometern, en undersökning sammanställd av hälsokedjan Life, väljer allt fler kunder naturliga och hållbara livsmedel för att komplettera deras hälsosamma livsstil.

Undersökningen visade även att många upplever termen ”hälsotrend” som uttjatad och är trötta på att det skrivs mycket om ämnet. Lars Fins, Koncernchef på Life Europa, menar att det holistiska hälsoperspektivet aldrig varit mer aktuellt.

– Hälsotrender är mer än tidsbegränsade och populära sätt att leva. Folk strävar idag efter ett permanent välmående istället för att följa kortsiktiga lösningar, berättar han.

Tack vare teknologin är kunskap och information nu till allas egendom och vi tar enklare del av hälsoriktningar och attityder.

Tillsammans med journalisten Anna Hegestrand, senast aktuell med intervjuserien Lördagssamtalet, har  Life undersökt och demonstrerat i vilken riktning hälsotrenderna rör sig idag.

Det handlar främst och tydligast om fyra specifika riktningar, som alla gjort och kommer att göra ett markant intryck på dagens samhälle.

1. Insidan räknas
Tidigare i år skrev vi om att insidan är lika viktig som utsidan, och den trenden håller i sig. Det handlar inte längre (läs: bara) om att ha en snygg kropp, utan den inre hälsan är lika viktig. Vitaminer och mineraler toppade exempelvis ett diagram där Life visade produkter som säljer bäst.

Life Europas försäljningsmix under 2014.
Life Europas försäljningsmix under 2014.

2. Digital Detox
Mobiltelefoner och deras beroendeframkallande egenskaper kan vara minst sagt oroväckande. Det ser vi bland annat på tunnelbanan där majoriteten sitter med nacken böjd och blicken fäst på den lilla fyrkantiga drogen till mobil.

En av Hälsobarometerns upptäckter var att hela 10 % av undersökningens medverkande kollade på sin mobil 100 gånger per dag. Även om bärtelefoner har bra funktioner och sammankopplar oss med en avlägsen omvärld, har de även nackdelar.

Författaren James Folk diskuterar dessa nackdelar i boken, ”Digital Detox.” Han menar att konsekvensen av att ständigt vara ”inloggad” är stress. Som resultat av detta har en så kallad ”digital detox” växt fram där man strävar efter att utveckla en hälsosam relation till teknologin och gör sig fri från ett beroende förhållande.

3. Skräddarsydd hälsa
Ofta handlar det om att testa sig fram innan man hittar ett mönster och vanor som man trivs bra med. En riktning som har växt sig stark är den individanpassade hälsotrenden. Den handlar om att man själv anpassar hälsokost och träning efter egen kropp och preferens.

4. Femme Health
Aldrig förr har kvinnor vart så måna om att träna. Hegestrand nämnde det viddspridda uttrycket ”stark är det nya smala,” som många kvinnor verkar leva efter idag.

Hon talar om en kvinnlig hälsotrend som växt fram på de senaste åren och som tydliggörs på tusentals fitness-konton på Instagram och Pinterest som drivs av kvinnor. Även hälsobutiker ser hur trenden gör konkreta uttryck i konsumeringen. Hela 90 % av kunderna på Life är nämligen kvinnor.

Dagmawit Alemayehu
Publicerad: 3 juni 2015
Foto: Alamy

Unna dig en härlig egostund

Skäm bort dig själv hemma