Så har den älskade och hatade bh:n präglat historien

I varje kvinnas garderob ingår det minst en bh, och oftast betydligt fler. Vi vill matcha underkläderna med vad vi har på oss så helst ska man ha minst en svart, en beige och en vit. Sedan lär man behöva en sportbh också. Och helst vill man ju ha några sexiga varianter till fint och kanske en slät som inte syns under en tajt topp.

Vad man väljer för bysthållare beror på smak men givetvis också på bröstens form och storlek. Den med stor byst föredrar oftast en bh med breda axelband för att avlasta tyngden. En kvinna med liten byst kanske väljer en tunn spetssak utan något egentligt stöd eftersom det inte behövs.

Behåar är en halv vetenskap och vi tänkte börja från början. Var och när började man använda detta plagg? Är det månne ett modernt påhitt? Nej det är det inte för redan antikens kvinnor i Grekland använde en slags bröstsnörning när de tränade. Man har även sett att kvinnans dräkt bestod av bland annat ett brett tygband som de lindade kring brösten. Detta band kunde också vara försett med axelband.

pinuppa-a

 

Den moderna behåns moder är fransyskan Hermine Cadolle som 1889 uppfann le bien-être (”välgöraren”) som bestod av två delar. Den nedre delen var korsett och den övre delen gav bysten stöd. 1905 började den övre delen att säljas separat under namnet soutien-gorge (”nackstöd”).

• 1922 skapade Ida Rosenthal den första behån med riktiga kupor som snabbt blev populära. Ida döpte sitt företag till Maidenform och det finns kvar än i dag.

• På 50-talet skulle brösten vara toppiga och behåarna var nästan konformade. Något som en viss Madonna via Jean Paul Gaultier snappade upp på 90-talet om än i en mer extrem form.

Bh på 50-talet

• I slutet av 60-talet hade kvinnor tröttnat på att ha brösten instängda i en bh. Nu skulle de hänga fritt. Från början var det mest radikala feminister som kastade sina behåar men så småningom anammades det av andra kvinnor också och blev därmed ett allmänt mode.

• Under det färgglada 80-talet var det spetsbehåar som dominerade modet. De fick gärna vara svarta, eller varför inte i en käckt grällig neonfärg?

rodbh-a

• På 90-talet började H&M med sina underklädesmodeller, varav Cindy Crawford och Anna-Nicole Smith är två av de allra mest kända. De skapade till och med trafikolyckor för män tittade så mycket på bilderna att de helt enkelt krockade. Det var push-up, blankt siden och gärna något gulligt mönster på det som var allra populärast. Och givetvis skulle bh och trosor matcha!

• 2000-talets behåar får representeras av Victorias Secret och deras undersköna änglar i svindyra fantasy-behåar.

Behå trivia: Den största serietillverkade brösthållaren har kupstorlek N och den största som överhuvudtaget tillverkats hade kupstorlek WW. Den dyraste behån är Victorias Secrets fantasy-bh Ruby som tillverkades för showen år 2000. Behån som bars av Gisele Bündchen är värd otroliga 15 miljoner dollar.

Louise flinck
Publicerad: 20 augusti 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp