Weekendguide: Dublin

Välkommen till stan som aldrig sover. Det skulle kunna vara inledningen till många stadsskildringar där invånarantalet ligger i 10-miljonersklassen.

Dublin har inte mer än 1 miljon invånare, men just därför bevisar den att storleken faktiskt inte har någon som helst betydelse.

Stans utbud speglar en befolkning med social talang. Restauranger, barer och inte minst pubar påminner oss besökare om att det här med umgänge är en del av vardagen för irländarna. Ingen annanstans är stämningen så på topp en regnig måndagskväll.

Kanske är det vädret, kanske är det historien – oavsett har innerstadens puls och nämnvärda adresser kommit att forma ett Dublin med höga ambitioner.

Dublin-Street-2

Bland stans mer omtalade kök har man sedan länge gått ifrån den irländska pubkulturen och hämtar idag smaker och influenser från världens alla kök. Ta bara stjärnkocken Dylan McGrath som exempel; hans flertalet populära matadresser är lika välbesökta som omtyckta.

Senaste tillskottet signerat McGrath heter Raw är ett bra exempel på eklektiska kök som blandar asiatisk matfilosofi med inhemska rätter.

Med tanke på stans ringa storlek och mångsidiga utbud är Dublin det perfekta weekendresemålet, sommar som vinter. Det nyckfulla vädret är inget främmande för oss svenskar, men just därför är barerna, pubarna, butikerna och restaurangerna inslagen som fyller helgschemat.

Här listar vi det allra bästa som Dublin har att erbjuda just nu:

 Guinness

1 x dryck

Relationen irländare har till nationaldrycken öl, är ingen lättsam affär. Eller så är det just det – beroende på vilken tid på dygnet man frågar en local. I Dublin dricks det hur som helst gärna öl, helg som vardag, lunch som middag. Medan de själva hänger på den lokala puben och socialiserar har vi som besökare ett givet turistmål att besöka under vår vistelse.

Kliv in i byggnaden som till och med är formad som ett ölglas. Givetvis är det Guinness Storehouse vi pratar om och detta är en av stans mest populära ”vattenhål”. Vart annars blir man belönad med en iskall öl efter museituren?

Ta del av Guinness historia i detta enorma lekpalatas för ölälskaren. För den som är mindre intresserad av öldrickandets historia kan utsiktsbaren högst upp locka med sin panoramautsikt över stan.

textbild-1-the-dean

2 x hotell
The Dean

Om boutiquehotell var förra årtiondets melodi så är ”smarta hotell” nutidens hetaste trend. På The Dean lämnas inget åt slumpen och service, inredning och utbud är lika välregisserat som handplockat. Vad sägs om rum med vinylspelare eller en lobby som förvandlas till en cocktailbar om kvällarna?

Läs full recension om hotellet här.

 

The-Marker-1

The Marker

Alla sprudlande och eklektiska städer med nybyggaranda har ett eller två före detta sjabbiga kvarter som nu förvandlats om till hipster haven. Docklands är Dublins tidigare industriområde som nu tillhör stans dyraste. The Marker är redan omtalat för sina snygga rum, för sin takbar och sitt stilrena SPA.

Middagen med The Brassierie är ett vattentätt alternativ för gästen som inte vill lämna hotellet. Lekfulla smakkombinationer och en namnkunnig vinlista imponerar den mest svårflörtade gourmanden.

På sommarhalvåret är takbaren (bild ovan) det givna alternativet för kvarterens hippa innerstadspublik. Bedårande utsikt, smårätter och drinkar paketerar den optimala starten på kvällen.

 

The-Bank

3 x nattliv
37 Dawson Street

Dekadensen har inga hålltider och på 37 Dawson Street kan publiken aldrig sluta parta. Den rustika lokalen med kitschig inredning blir den perfekta fonden till hakets vackra klientel.

 

Temple Bar

Många ställen som omnämns i Lonely Planet brukar vara no-no för en belevad globetrotter. Men Temple Bar (namnet på detta kvarter) är och förblir ett undantag. Visst är det turistigt och visst är det fullt av collegestudenter. Men den brokiga publiken till trots – det här är Dublins pubmecka nummer ett och området kryllar av ölstopp.

 

Café en Seine

Barhopping kan inte bli roligare än här i nattlivsmeckat på Dawson Street. Ställena är stora och entréfria och till slut minns man knappt vart man befinner sig. Café en Seine är stort, glassigt men lika avslappnat som allt annat här i Dublin.

Dublin-Park

 

5 x dagaktiviteter
Fab Food Trail

Guidetur till fots som tar en mellan några av stans olika matadresser. Intressant, underhållande och gott – för dig som gärna ser stan ur ett kulinariskt perspektiv utan att för den delen fastna på traditionella turistfällor.

 

Powers Court

I denna anrika galleria finner du bland annat den irländska designern Jennifer Rothwell, känd för sina unika prins och couture-plagg. Dessutom finns en handfull restauranger och cafén som blir det perfekta stoppet på shoppingturen här i city.

 

Brown Thomas

Dublins mest kända varuhus har ett bra utbud av internationella designers och en välsorterad kosmetikaavdelning. Som kronjuvelen på Grafton Street har Brown Thomas lockat mycket bra shopping i kvarteren kring varuhuset.

 

Book of Kells @ Trinity College

Visst måste man besöka legendariska Trinity College när man ändå är i stan. Book of Kells är en av de mer kultiga inslagen med sina tusenåriga samling böcker. Magnifikt och skrämmande likt en scen ur ”Harry Potter”.

 

Jameson Distillery

Medan Guinness lockar ölälskaren har Jameson ett lika känt varumärke för whiskeyfanatikern. Här i deras gamla produktionslokaler får du ser hur den världsberömda dyrken tillverkas.

 

textbild-2-the-dean

5 x cocktail
Peruke & Periwig

Cocktails är tveklöst Dublinbornas senaste förälskelse. Kanske föddes denna passion just här på pulserande Dawson Street. Den här sofistikerade baren drar en snygg och välklädd publik 7 dagar i veckan.

 

Söder + Ko

Namnet och till och med skyltens design avslöjar skandinaviska vibbar. Avslappnat och stilrent här på South George´s Street oavsett om du kommer för cocktails eller helgbrunch.

 

Fade Street Social

Av stans mångfacetterade utbud är det ändå svårt att förbise kvarteren bakom South George’s Street. Här på Fade Street är barerna så fulla att crowden väller ut på gatan. Gedigen cocktailmeny på Fade Street Social är en bra anledning att börja här.

 

The Bank on College Green

Klassiskt på gränsen till turistfälla på detta barstopp i universitetsområde. Men vad gör det när den vackra lokalen med otrolig takhöjd förskönar drinken under förkvällen.

 

Vintage Cocktail Club

Få städer i den här storleken har lika många självsäkra cocktailbarer. Kombinationen chic och vintage för tankarna till en hipp klädbutik men här i Dublin är det ställen som Vintage Cocktail Club som visar att barer kan vara lika nischade. Husets cocktails är tailor made och presenterar klockrena ingredienser!

 

Rustic-Stone

6 x mat
Raw at Rustic Stone

Japan möter Irland på Dylan McGraths senaste tillskott på Dublins matkarta. Högst upp på hans uppskattade Rustic Stone-restaurang, har han tidigare i år introducerat sitt koncept kring rå och lågtempererad mat. I den intima lokalen med öppet kök märks det att ingredienser, kött och fisk valts med omsorg.

 

Sophie’s

Långt ovanför Dublins relativt låga skyline, huserar denna nyöppnade (2014) och über-populära restaurang. Stora glasfönster, panoramautsikt, cool inredning och öppet kök ramar in fullproppade bord veckans alla dagar. Terrassen är också ett uppskattat inslag för drinkar och mingel. En kontinental meny lockar med härliga fisk- och kötträtter.

 

Fallon & Byrne

Ovanför den selektiva matbutiken med samma namn, gömmer sig denna populära restaurang. I källaren är det vinbar och här en trappa upp är det mer fine dining. Enkla, haussefria och goda rätter tilltalar en matälskande publik.

 

The Green Hen

Okej så du måste göra något lite mer klassiskt under din vistelse. Intimt och rustikt är det på The Green Hen som trots att det ligger mitt i smeten behåller sin gemytliga stämning.

 

Brasserie Sixty 6

På Dylan McGraths kontemporära brasserie är stämning och puls på topp. Irländarna älskar att äta ute och det märks på stora hak som detta – nästan alltid fullt och måndag som fredag är det partyvibbar i luften.

 

Bunsen

Precis som i Sverige har Dublin en rådande hamburgertrend där kött, bröd och komponering sätts ihop med omsorg. I detta bartäta område kring Wexford Street och Camden Street kan en kvalitetsburgare sitta fint mellan barbesöken.

 

Så tar du dig hit:

SAS flyger non-stop Stockholm-Dublin och Köpenhamn Dublin flera gånger i veckan.

Artikeln ovan är ett samarbete med Tourism Ireland.

Redaktionen
Publicerad: 22 april 2017
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp