Jean-Pierre Bardas bästa hårtips

Jean-Pierre Barda är en av Sveriges mest kända frisörer och inte helt obekant från den världskända popgruppen Army of Lovers.
För improveme.se berättar han om vilka frisyrer som gäller just nu och hur du tar hand om dina strån i vinter…

Vad kommer vi att se för hårtrender i vinter?
– Det är egentligen ganska enkelt: hårtrenderna följer klädtrenderna. När folk frågar ”vad ska jag ha för frisyr?” brukar jag alltid säga, ”vad ska du ha för kläder? Vad har för stil?” Det är det som avgör -de ska ju sitta ihop med varandra. Det är mycket fantasifulla uppsättningar och det är mycket korta frisyrer som kommer tillbaka.

Ska håren vara raka eller lockiga?
– Det har helt och hållet att göra med håret, det kan vara både lockigt och rakt. Men det man ser mindre av nu är de här klassiska locktångslockarna. Det ska se fluffigt ut. Även om man gör dem med locktång ska man ha en skönare finish, det behöver inte vara den där telefonsladdsvarianten.

Vad skulle du säga är de tre viktigaste verktygen för ett snyggt hår?
– Ett bra schampo, en bra fön att torka håret med och sen, beroende på vad det är för hår, ett verktyg som passar för ens stil. Det kan vara en locktång eller plattång. Man måste tänka på att hår är som kläder: man har inte samma kläder varje dag, utan man har en basgarderob. På samma sätt har man en sorts grundfrisyr som man kan frisera på många olika sätt beroende på vad man ska göra och vad man har på sig.

barda_article2

Finns det någon mer specifik trend som man kan se just nu?
– Det som är mest utmärkande är väl att många blondiner blir brunhåriga.

Kan du ge exempel på någon klädstil och en matchande hårstil?

– Ta en 50-tals-vintagelook, till exempel. Då passar det ju med en 50-talsfrisyr, antingen uppsatt eller Marilyn Monroe-lagda lockar. För en 30- och 40-talslook är det de långa, vågiga håren och så har vi en liten flirt med 10- och 20-tal, då det är mycket uppsättningar som i “Downtown Abbey”.

barda_article_2

Vilken kändisfrisyr vill folk ha just nu?
– Ofta kommer folk in med bilder från röda mattan och det kräver ju styling. Man kan klippa frisyren, men sen kan den stylas på olika sätt. Många gånger har kändisarna suttit länge och blivit stylade inför röda mattan och har kanske extensions dessutom, så det gäller att lägga ribban realistiskt. Jag kan klippa formen, men sen gäller det att de klarar av stylingen själv hemma sedan.

Vilka speciella påfrestningar utsätts håret för den här tiden på året?
– Kylan, så klart. Just nu har vi det ganska bra, för det är inte så kallt. Nu är det mest fukten och regnet, som gör att lockiga hår expanderar och blir lite krusigare. Då får man jobba med antifriss-produkter och avsluta föningen med kalluft, så att man återsluter fjällskiktet på stråna.

Redaktionen
Publicerad: 4 januari 2016
Foto: IBL

Historien om plastikkirurgin

Skönhetsingreppen genom tiderna